Selecteer een pagina

Vraag: Ik sta geregistreerd bij het BKR vanwege een betalingsachterstand. Zijn er providers die geen kredietcheck doen bij het BKR zodat ik toch een abonnement kan afsluiten?

Antwoord: Ja die providers zijn er. Om heel eerlijk te zijn, een heel aantal mobiele telefonie providers doen geen kredietcheck bij het BKR meer sinds 1 januari 2011. Wanneer je dus alleen geregistreerd staat bij het BKR kun je met een gerust hart een mobiel telefoon abonnement aanvragen. Voor het jaar 2011 hadden alle telecomproviders een samenwerking met het BKR. Hierbij werden mensen met een betalingsachterstand bij telecomproviders geregistreerd bij het BKR en wie geregistreerd stond bij het BKR kwam niet in aanmerking om een mobiel abonnement af te sluiten. Veel mensen vonden de gevolgen van deze samenwerking echter bezwaarlijk. Het BKR houd de gegevens omtrent betalingsachterstanden namelijk 5 jaar lang vast. Dus ook al liep je de betalingsachterstand bij je telefoonprovider in, het gevolg van de registratie was dat je voor 5 jaar lang geen hypotheek of een lening kon afsluiten.

Omdat de gevolgen van een registratie bij het BKR zowel problemen op andere vlakken veroorzaakten die niets met telefoonabonnementen te maken hadden besloten alle grote telecom providers hun samenwerking met het BKR op te zeggen. Telecomproviders hebben alle door hun opgegeven registraties bij het BKR opgezegd. Wie dus door een telecomprovider bij het BKR geregistreerd stond, stond na 1 januari 2011 niet meer geregistreerd bij het BKR voor achterstanden bij een telefoonprovider.

Let op! De telecom providers hebben hun samenwerking met het BKR opgezegd, maar werken nu wel samen met een andere kredietbewakingsinstantie. Lees meer daarover in het artikel “Kun je een mobiel abonnement afsluiten wanneer je bij Preventel geregistreerd staat?“. Maar ook als je bij Preventel geregistreerd staat kun je nog steeds een Sim Only abonnement met een voordelige bel en databundel afsluiten. Voor meer informatie daarover lees je het artikel: Mobiel abonnement zonder preventel check