Selecteer een pagina

U kent vast wel de reclame waarin ADSL wordt afgeschilderd als een hele langzame verbinding. Is dat echt wel zo, of ligt de waarheid iets genuanceerder? Hoewel er niets verkeerds aan kabel internet is, is de realiteit dat er ook niks mis is met internet via ADSL.

We kennen allemaal nog wel de internetaansluiting via de modem en de telefoon aansluiting. Met veel gepiep en gekraak werd er een verbinding gemaakt met het internet en konden we daarna het wereldwijde web op. Sinds die tijd is er veel veranderd en zijn er snellere verbindingsmogelijkheden ontwikkeld. Op een bepaald moment tekende er zich een splitsing af tussen internet dat via de televisiekabel ging en internet dat via de telefoonlijn ging. Sinds die tijd liggen providers van het een en het ander met elkaar overhoop om elkaar af te troeven op snelheid.

Op een bepaald moment was kabel internet sneller dan internet via de telefoonlijn met een 56 K modem. Vervolgens werd echter ADSL aangeboden en was deze internet technologie weer sneller. De ene na de andere technologische ontwikkeling maakte op bepaalde momenten kabel internet of ADSL sneller dan de verbindingsmogelijkheden van de concurrent. En ook vandaag de dag zal dat niet anders zijn. Nu is het zo dat kabel internet snellere verbindingen biedt dan ADSL, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van ADSL staan niet stil en het is dus heel goed mogelijk dat dit straks weer sneller is of in ieder geval er een alternatief op de markt komt die weer sneller is dan kabel internet, zoals internet via glasvezel.

Maar is ADSL nou werkelijk zo langzaam als er in de reclame van de concurrent beweerd wordt? Het antwoord daarop is nee absoluut niet. Voor de gemiddelde internetgebruiker, die zijn e-mail leest, YouTube filmpjes kijkt, Games speelt op een Xbox of PlayStation zal het helemaal niets uitmaken of de verbinding met het internet via ADSL of kabel internet verloopt. De verschillen in snelheid worden eigenlijk pas duidelijker wanneer men het internet gaat gebruiken voor zaken waar de meeste mensen zich niet mee bezig houden, zoals het continu downloaden van duizenden films en muziekstukken, of het aansluiten van een server op het internet en meer van dit soort doeleinden.

Behalve voorgenoemde doeleinden wordt ADSL tegenwoordig ook gebruikt voor het leveren van een televisie-aansluiting. ADSL is dus kennelijk snel genoeg om tv over te kunnen kijken, te kunnen bellen en tegelijkertijd mee te kunnen gamen.

De vraag of u dus een ADSL aansluiting of een kabel internetaansluiting moet nemen kunt u dus beantwoorden door rekening te houden met hele andere factoren. Zoals bijvoorbeeld welke is goedkoper of duurder, welke biedt u meer gebruiksgemak of aan welke leverancier u de voorkeur geeft. Met andere woorden tenzij u van plan bent een eigen server te draaien of het internet compleet leeg te trekken van allerlei illegale mediabestanden kunt u ADSL gewoon overwegen als een serieuze optie wanneer u op zoek bent naar een internetaansluiting voor u thuis.